perjantai 4. tammikuuta 2013

Nasula-pyyhe

Suomen johtava jacquard-pellavakutomo Lapuan Kankurit oli mukana Helsingin Senaatintorin Designboksissa 7.-9.6.2012. Työpaja haastoi Designboksin kävijät ideoimaan oman keittiöpyyhemallin. Kaikki pyyhemallit kuvattiin Designboksin Facebook-sivuille yleisöäänestystä varten.

Tekstiileissäni oli seikkaillut aikaisemmin kissanpentuja, hevosia, varsoja, hanhia sekä polvihousuisia pikkupoikia. Halusin jatkaa samaa maalaisaihetta, joten piirsin kolme ehdotusta. Niissä oli kesäisiä marjaheiniä, omapäisiä muikkuja ja ankan kanssa eläintornin muodostavia porsaita. Ehdotukseni, jonka työnimenä oli "Nöf-nöf-nöf-KVAA!" voitti äänestyksen. (Kirjoitin täällä päivästä, jolloin hain kunniakirjani Helsingistä.)

Joulukuun alussa pääsin tutustumaan Lapuan Kankureiden kutomoon ja sain seurata Nasulaksi uudelleen nimeämämme kuosin kutomista jacquard-kankaaksi. Suunnittelu, loimaus, kutominen, viimeistelyn eri vaiheet, leikkaus, ompelu ja pakkaus vaativat kaikki omat ammattilaisensa. Lapuan Kankurit on perheyritys, joka kutoo suomalaista laatua. Jokainen kudottu kangasmetri kertoo vankasta suomalaisesta käsityöosaamisesta.

Menestystuotteiden takana ovat uusin kudontatekniikka, huippusuunnittelijat, ammattitaitoinen henkilökunta sekä vastuullinen asenne ympäristöön ja ihmisiin, luontoa ja perinteitä kunnioittaen. Taidolla kudotut ja viimeistellyt kankaat kestävät käytössä sukupolvilta toisille. Pellavatuotteilla on Suomalaisen Työn Liiton Avainlipputunnus, koska pellavatekstiilit suunnitellaan, valmistetaan ja viimeistellään Lapualla.

Nasula-pyyhkeitä saapui Siskonpetiin joulun tienoolla 70 kappaletta ja niitä on vielä muutamia jäljellä: www.siskonpeti.fi/Nasula-keittiopyyhe. Pyyhettä myydään myös Lapuan Kankureiden lippulaivamyymälässä Helsingissä.


Suunnittelija Julia Prusi
Valmistaja Lapuan Kankurit
Materiaali 50% pellava - 50% puuvilla
Koko 46x70 cm
Väri harmaa-punainen-sininen-keltainen

Puolipellavatekstiileissä on materiaalina aivinapellava ja kampapuuvilla, joka on valmistettu Öko-Tex-standardin mukaisesti.

Lapuan Kankurit on ainoa suomalainen kutomo, jonka korkealuokkaiset pellavatekstiilit on hyväksytty eurooppalaisen Masters of Linen -pellavatuotteiden arvostettuun joukkoon. Masters of Linen -merkin myöntävä kansainvälinen organisaatio toimii Pariisissa ja New Yorkissa eurooppalaisen laatupellavan puolestapuhujana. Ketjussa ovat mukana viljelijät, kehräämöt ja kutomot.

Toivon hartaasti, että Nasula saa pellavaisen sisarkuosin vielä tulevaisuudessa! Mitä aihetta ja värejä siihen toivoisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viestisi lämmittää mieltä!